Exposicions Magem per Festa Major

Els museus municipals inauguren exposicions sobre el dissenyador Magem i sobre el perquè d’un museu tèxtil

Aquestes exposicions temporals es podran visitar per Festa Major i fins al començament del 2018

El dijous 31 d’agost, els dos museus municipals inauguraran les exposicions que obriran enguany per Festa Major. Es tracta d’”El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell” –que s’inaugurarà a les 18.30 h i es podrà veure fins al 18 de febrer al Museu d’Història– i de “Magem incandescent” –que s’inaugurarà a les 19.30 h i es podrà visitar fins al 22 de gener al Museu d’Art. Durant la Festa Major les mostres es podran visitar lliurement o en visites guiades.

El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell

L’exposició del Museu d’Història és un dels projectes seleccionats en el procés participatiu “Construint ciutat”. L’ha realitzada l’Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell i l’ha comissariada Sebastià Serra Rof, membre de l’associació. Més endavant, es podrà visitar en altres espais de la ciutat.

Té per objectiu mostrar el pes de la indústria tèxtil llanera a Sabadell. En fa un repàs històric i fa palès que la ciutat avui és, en part, el resultat de més de 150 anys en què molts sabadellencs han estat vinculats a aquesta indústria. D’aquesta manera queda plenament justificada l’existència d’un museu tèxtil a la ciutat.

L’exposició dedica un apartat al Vapor Pissit –on inicialment hauria d’anar el museu tèxtil–. Un altre apartat es dedica al fons de mostraris del MHS –que comprèn més de 4 mil documents catalogats procedents de més de 30 empreses sabadellenques–. Però el gruix de la mostra es dedica a explicar la història de la indústria tèxtil a la ciutat. Així, es parla de la importància del Ripoll i dels molins, com també de les organitzacions que molt aviat s’organitzen, com el Gremi de Paraires, fundat el 1559. Es relata la importància del vapor com a font d’energia i la construcció dels grans vapors, així com la segona revolució industrial, l’electricitat.

La guerra civil, els anys d’autarquia i els canvis econòmics dels anys cinquanta mereixen una atenció especial. I, tot seguit, s’analitza el creixement dels anys seixanta i primers setanta, fins a arribar a la crisi de la ciutat industrial i la seva transformació en una ciutat de serveis.

Al museu, i acompanyant l’exposició, hi haurà un petit teler mecànic realitzat per Agustí Bellver Sanmartí. Aquest teler ha ingressat recentment al Museu d’Història gràcies a la donació que n’han fet les seves filles, Assumpció i Eva Bellver. A més, mentre l’exposició sigui al museu es farà funcionar el teler i es programaran diverses demostracions del seu funcionament.

D’altra banda, els principals edificis històrics de la ciutat es podran visitar i es podrà passejar pel Cementiri de Sant Nicolau i per les coves de Sant Oleguer, amb una visita guiada.

Magem incandescent

L’exposició del Museu d’Art està dedicada a Josep Maria Magem (Sabadell, 1941-2017), un decorador que cap al 1960 va evolucionar cap a l’interiorisme i el disseny industrial en un context molt incipient d’aquesta disciplina. Del seu treball, desenvolupat a la rerebotiga del seu establiment amb un equip de professionals, se’n detecten alguns trets que, d’una forma més o menys conscient, van venir condicionats pel context de la ciutat industrial i perifèrica, on el “disseny” era quelcom desconegut.

La seva producció és extensa i comprèn entre els primers anys 1960 i el 2012. En el terreny de l’interiorisme comercial, així com en el dels estands, hi ha una vinculació directa amb la ciutat, ja que els establiments locals passen a ser part del paisatge urbà, de la mateixa manera que les industries locals quan exposen fora esdevenen marca de ciutat.

L’exposició i el catàleg són obra de Guillem Celada, historiador del disseny. La mostra es complementa amb diferents activitats de difusió.

Author: Ajuntament de Sabadell

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.