Idees innovadores per redissenyar Sabadell

Alumnes d’un màster internacional proposen idees innovadores per redissenyar diferents espais de Sabadell

Entre les propostes hi ha aprofitar el soterrament dels FGC per connectar el Castell de Can Feu amb la ciutat o reconvertir l’Aeroport

Grups d’investigadors de cinc ciutats europees han participat en un workshop (taller) internacional a Sabadell i han aportat solucions urbanístiques innovadores i sostenibles per a l’àrea fronterera entre Sabadell i Terrassa. Entre les propostes hi ha aprofitar el soterrament dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per connectar el Castell de Can Feu amb la ciutat o reconvertir l’Aeroport. Aquestes són algunes de les idees dels 35 alumnes del taller City limits al work: planning facing metropolitan challenges, que van exposar ahir en la darrera sessió de treball. Es tracta de llicenciats en diverses especialitats que cursen el màster interuniversitari Policies and Planning for Cities, Environment and Landscape (PPCEL), que han treballat durant 10 dies revaloritzar l’àrea fronterera entre les dues capitals vallesanes.

“El que els alumnes han fet aquesta setmana es podrà aprofitar com a feina propositiva, que hem d’incloure en les polítiques municipals. Ens comprometem a aprofitar al màxim aquesta feina, per exemple en la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), en l’Estratègia del Ripoll i en el Pla de Millora de l’Espai Central”, va afirmar ahir Maties Serracant, alcalde de Sabadell. També va agrair l’esforç fet pels investigadors, que han treballat sobre “un espai singular, de conflicte no resolt entre Sabadell i Terrassa, un àmbit complex, que inclou elements de valor agrari, paisatgístic, de lleure i econòmic”.

Un conveni Ajuntament-UAB

Cinc universitats europees participen en el màster: la Università Luav de Venezia, la Università degli studi di Sassari, la Universidade de Lisboa, la Universitat de Girona i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Precisament l’objectiu del màster és proporcionar als investigadors coneixements tècnics per planificar i formular polítiques territorials, ambientals i paisatgístiques.

El pla d’estudis del PPCEL inclou que els alumnes hagin de participar obligatòriament en un taller de planificació internacional, que organitza de manera rotatòria una de les universitats participants en el màster. El curs 2016-17 l’ha organitzat la UAB, amb el títol de City límits at work: Planning facing metropolitan challenges, i s’ha centrat en la revalorització per mitjà d’anàlisis territorials i propostes paisatgístiques de l’àrea fronterera entre els municipis de Sabadell i Terrassa.

Un conveni de col·laboració, signat entre la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Ajuntament de Sabadell, ha permès que els grups de recerca facin anàlisis territorials i propostes paisatgístiques per a aquest àmbit de la ciutat. El conveni preveu que el consistori pugui divulgar el resultat dels treballs i és previst que es facin exposicions itinerants en els diferents centres cívics de la ciutat. L’aportació municipal és de 10.000 euros.

L’alcalde va destacar que vol ampliar la col·laboració amb l’Autònoma. “Sabadell aposta per una relació amb la UAB que permeti aplicar la recerca universitària a la ciutat, és una metodologia que ens permet dotar-nos de projectes i idees que després es poden portar a la pràctica”, va dir.

Projectes innovadors

Aquesta és la primera vegada que professionals de diferents formacions, com arquitectes, enginyers i geògrafs, analitzen el futur de Sabadell des dels diversos àmbits que engloben aquestes disciplines.

Els grups de recerca han treballat en els principals reptes que, segons els organitzadors del màster, afronta el desenvolupament urbanístic de Sabadell, i han fet diverses propostes. Els projectes presentats ahir fan diverses propostes per a cada repte. Entre les més destacades hi ha les següents:

Els límits agraris i urbans

 • Dissenyar una estratègia urbana de porositat i permeabilitat per als espais en transició o límits de la ciutat, posant especial atenció en les possibles connexions del Parc Agrari de Sabadell i els entorns de la N-150.
 • Proposar noves relacions i funcionalitats entre el Parc Agrari i la ciutat.

Repensar el sistema d’espais buits existents als límits de a ciutat

 • Proposar un seguit d’accions orientades a la reconversió d’aquestes àrees perifèriques, així com projectes de restauració ambiental del riu Sec.
 • Dissenyar una nova estratègia urbana orientada a redefinir una nova porta de la ciutat.
 • Avançar cap a una mobilitat més sostenible a partir de la connexió de Sabadell amb la Universitat Autònoma de Barcelona per mitjà d’un nou carril bici.
 • Redefinir les infraestructures a escala urbana
 • Definir una estratègia urbana basada en els elements paisatgístics i patrimonials de Castell de Can Feu.
 • Dissenyar estratègies per avançar en la demanda de connexió de espai amb el centre de la ciutat, incrementant l‘atractiu d’aquesta zona.

El reciclatge d’àrees industrials urbanes

 • Fer una nova aproximació pel que fa al disseny dels espais industrials urbans basada en la idea de continuïtat. Es treballarà també la zona industrial que limita amb el municipi de Sant Quirze.
 • Suggerir diferents hipòtesis de reconversió o reprogramació de l’Aeroport de Sabadell, així com la seva capacitat per esdevenir una nova porta urbana de la ciutat.

Reprogramar els límits urbans

 • Proposar noves funcions a la façana urbana que representa Can Gambús i explorar la millora de la permeabilitat i connectivitat d’aquesta zona amb el Parc Agrari de Sabadell.

Author: Ajuntament de Sabadell

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.