Nova biblioteca cilíndrica a Palau

Un edifici emblemàtic, cilíndric i lluminós, acollirà la nova Biblioteca Municipal

Brullet-De Luna Arquitectes guanya el concurs convocat per la Diputació de Barcelona per escollir el disseny de l’equipament

Un edifici cilíndric, lluminós i diàfan acollirà la nova Biblioteca Municipal. El seu aspecte, força original, la reurbanització de l’entorn i la funció que tindrà com a generador de cultura i de cohesió social fan preveure que l’equipament es convertirà en un nou indret emblemàtic de Palau-solità i Plegamans.

A més de la biblioteca, inclourà un auditori -que es podrà utilitzar de forma completament independent-, l’arxiu municipal i una cafeteria amb terrassa. Les àrees públiques estaran distribuïdes en dues plantes, si bé cal sumar-hi un soterrani, on hi haurà la zona restringida, amb sales de treball intern, un magatzem, un dipòsit documental, maquinària…

La reurbanització de l’entorn és un dels punts forts del projecte. L’edifici estarà envoltat d’una plaça, d’un espai enjardinat que inclourà una nova escalinata. Aquesta, seguint el contorn circular de l’edifici, salvarà el desnivell entre les avingudes Catalunya i Nostra Senyora de Montserrat, eliminant l’actual cul-de-sac del carrer Sant Genís. El nou equipament s’alçarà al terreny municipal on ara es troben les pistes de petanca, al costat de la plaça de l’Alzina.

L’Alcaldessa, Teresa Padrós, relata que la nova Biblioteca Municipal “és la prioritat d’aquest mandat per a l’Ajuntament”. Se sent molt satisfeta amb el disseny, ja que donarà com a resultat “un edifici singular, diàfan, amb espais oberts i molta llum”. “Serà un punt de trobada per a la ciutadania”, preveu. Miquel Rovira, regidor de Cultura, posa en valor el fet de conèixer com serà l’equipament: “És una fita molt significativa en un procés en el que fa anys que hi han treballat els regidors que m’han precedit i als que vull agrair la seva feina i esforç”. Pel que fa al finançament, Marc Sanabria, regidor d’Economia, concreta que el consistori ha “reservat un milió d’euros provinents dels romanents positius de dos exercicis” amb l’objectiu de poder afrontar aquesta inversió sense posar en risc la solvència econòmica. A banda d’això, “la Diputació de Barcelona aporta subvencions per a aquest projecte”, detalla.

Un far a la plaça de l’Alzina

L’avantprojecte escollit és obra de Brullet-De Luna Arquitectes. Ha estat escollit entre els presentats pels cinc despatxos seleccionats al concurs convocat per la Diputació de Barcelona, en el que l’Ajuntament formava part del jurat. A partir del 16 de gener, s’exposaran al vestíbul del pavelló d’esports les cinc propostes que s’hi van presentar. L’avantprojecte és, bàsicament, el disseny arquitectònic de l’edifici i del seu entorn. Inclou la memòria, que preveu la inversió total que suposa construir-lo: 3.568.248,59€. Ara que ja s’ha decidit el disseny, es convocarà el concurs per adjudicar el projecte executiu. Es preveu que la nova Biblioteca Municipal es pugui inaugurar d’aquí a dos anys.

Si bé el tret més característic del futur edifici és la seva forma cilíndrica, també ho és la seva pell, de vidre, completament transparent, però revestida d’una malla metàl·lica que evitarà la

insolació excessiva. Manel Brullet i Alfonso de Luna, els arquitectes que han dissenyat, van acudir a l’Ajuntament a mitjans de desembre per explicar el projecte: “L’hem ideat com un sol, que traslladarà la llum i la vida de la biblioteca al seu entorn”, comentava Brullet per explicar el nom del projecte, Sol-solet. “Serà un edifici càlid i agradable”, afegia.

I és que la pell de vidre “farà que l’interior compti amb llum natural durant el dia i que de nit sigui com una llanterna que il·luminarà l’entorn”, comentava de Luna. Ambdós arquitectes relataven que van escollir la forma cilíndrica per estructurar l’espai urbà d’un indret cèntric però bastant desproveït de vida. Això també evita que hi hagi part de davant i darrere. Van destacar, a més, que es preservaran la major part dels arbres que hi ha actualment en aquest terreny.

L’interior serà diàfan, però amb racons per acollir els diferents espais i usos d’una biblioteca del segle XXI: sales d’estudi, zona infantil, mediateca, dipòsits documentals… El disseny ha tingut també molt en compte l’eficiència energètica i el bon comportament tèrmic. El resultat serà un edifici amb qualificació energètica A, de consum energètic quasi nul. També ha primat la sostenibilitat ecològica i econòmica en l’elecció de materials.

Author: Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

Deixa un comentari