Si no t’agrada el que vius comença a canviar les creences

Pot canviar la nostra realitat canviant les nostres creences?

La realitat que viu cada persona ve marcada per les creences que sosté. Aquesta afirmació prové d’un paradigma de realitat d’infinites possibilitats. Ja des dels antics filòsofs se sostenia que cada individu tenia poder sobre la seva realitat i en l’actualitat cada vegada se li dóna més veracitat. Estudis com l’experiment de la doble escletxa demostren que la simple observació de les partícules (o el seu conjunt) fan que col·lapsin en matèria. En realitat les partícules tenen un doble comportament, es comporten com a matèria i al mateix temps com a ona. Així doncs, podem afirmar que la realitat depèn de l’observador, però l’observador no és neutre !!!

Cada observador, o persona, ha generat al llarg de la seva vida un conjunt d’experiències que l’han portat a tenir creences. El que vivim, com ho vivim, com ho interpretem, el que sentim i tot això unit a les emocions que l’acompanyen fa que mentalment cada individu generi la seva manera de veure el món. Aquesta manera de veure el món és produïda de forma inconscient i és la base de la nostra ment.

Si unim l’observador a la seva manera de veure el món és fàcil deduir que la realitat que vivim depèn en gran part de nosaltres, però, què passa si la realitat que estic vivint no m’agrada? Com puc canviar-la? Doncs en aquest cas haurem de treballar amb la part més profunda del nostre inconscient, i sobretot, amb l’estructura que el sustenta, les creences. Cal tenir en compte que les creences no són ni bones ni dolentes, és la sistematització d’idees que nosaltres mateixos generem per protegir-nos d’aquelles coses que ens pertorben.

Creences n’hi ha milions, però només les que entenem com a coherents en un moment donat i van acompanyades d’una emoció passen a formar part del nostre inconscient. La major part de les creences les vam adoptar a una edat molt primerenca i són les responsables d’haver arribat fins aquí. El dolent de les creences és que resulta molt difícil desfer-se’n, ja que els nostres raonaments les sustenten, però d’altra banda hi ha tècniques per modificar-les.

Les teves creences es converteixen en els teus pensaments, els teus pensaments es converteixen en les teves paraules, les teves paraules es converteixen en les teves accions, les teves accions en els teus hàbits, els teus hàbits es converteixen en els teus valors i els teus valors es converteixen en el teu destí

Mahadma Ghandi

 

Com puc modificar creences?

Per poder modificar una creença, cal saber que forma part de nosaltres. Una persona que està habituada a treballar amb elles, les pot localitzar ràpidament en una conversa, però perquè puguem fer-ho nosaltres mateixos es requereix de molta introspecció. Amb això no vull dir que un es passi el dia meditant per trobar-les, tot i que podria ser un mètode. El més fàcil, tenint en compte que posseeix la seva dificultat, és començar a ser conscients de per a què prenem les decisions que prenem.

Quins són els resultats que esperem? I per a què volem aquests resultats? Si seguim preguntant-nos el Per què, arriba un moment en què entrem en un bucle de pregunta i resposta, aquí, haurem trobat la nostra creença limitant. Aquesta manera introspectiva és bastant semblant al Metamodel que s’usa en PNL, encara que cal dir que el metamodel és molt més complet i no només utilitza el Per què, sinó moltes més preguntes capaces de desmuntar la creença més arrelada.

De les creences que ens limiten, en la nostra ment apareixen els pensaments que podríem classificar com a no positius (cal notar que la valoració positiva-negativa dependrà de les creences estructurals). Es calcula que el 60% dels pensaments que tenim al llarg del dia són negatius, i que el 90% dels pensaments es repeteixen … Com esperem que sigui la nostra realitat?

Un truc …

Us donaré un simple truc per minimitzar els pensaments negatius, una goma de pollastre al canell de la mà dreta. No us diré que el simple fet que la porteu ja canviarà la situació, això podria ser així els dos primers dies, el que us demanaré és que seguiu atents als vostres pensaments, i quan en tingueu un que no us agrada tireu de la goma i deixeu que us impacti al canell. Això fa mal !!! Sí, fa una miqueta de mal, però emulant l’experiment del gos de Pavlov treballarem amb un acte reflex en el qual el nostre inconscient relacionarà pensament negatiu amb dolor, i el mateix inconscient tindrà cura de no generar aquests pensaments, deixant en desús les creences que considerem limitants.

  Share:

Author: Pep Viñas

Pep Viñas
Nascut a Terrassa el 1977 als 35 anys passo per una experiència de vida que provoca un canvi en mi i començo a investigar i a profunditzar en les causes de les vivències que es donen a la vida. Investigo sobre la salut i la malaltia i descobreixo altres opcions que em permeten empoderar-me i auto responsabilitzar-me, i d’aquesta manera, poder prendre decisions que marquen el rumb de la meva situació.
Arran d’això em proposo donar a conèixer tot allò que he anat trobant i comprovant perquè tothom se’n pugui beneficiar…

sobre mi

1 comment

Deixa un comentari