Sabadell estrenarà nou capgròs

Neix la Bobina, el nou capgròs de la Colla de Bastoners

És la germana del Rodet, que s’ha restaurat després de 16 anys d’actuacions

Sabadell estrena enguany un nou capgròs per Festa Major, de la mà de la Colla dels Bastoners de la ciutat. Es tracta de la Bobina, la germana petita del Rodet, que l’acompanyarà durant el despertar de la Festa Major i que està pensada per a nens i nenes de fins a un 1,20 centímetres.

Montserrat Chacon, regidora de Cultura, ha afirmat que “la cultura popular és un dels pilars de la Festa Major sabadellenca. La Bobina incorpora un nou element al relat de la nostra festa i permet que els més petits també hi participin”.

Per fer-la possible, els Bastoners de Sabadell –organitzadors i creadors del Ball del Rodet i tot el seu seguici– van engegar una campanya de micromecenatge en la qual ha col·laborat gairebé un centenar de persones. “Cal posar en valor que aquest projecte no hauria estat possible sense el suport popular, cosa que volem agrair a totes les persones que van fer l’esforç de donar-nos un cop de mà”, explica Anna Fosch, gestora de la campanya i secretaria de l’entitat.

Durant el procés creatiu de la Bobina s’ha volgut tenir presents diversos aspectes sobre el personatge que havia de representar. En primer lloc, havia de tenir forma d’algun element de la indústria tèxtil, igual que el Rodet. Així doncs, es va optar per una bobina de fil. “Un altre desig de la colla era que fos un personatge femení, tot i que amb un cert punt androgen, per tal de trencar el binarisme de gènere”, puntualitza Laia Ramiro, cap de comunicació de la colla. Els colors també havien de recordar els de la ciutat: el verd, el groc i el blanc. El verd turquesa utilitzat té tonalitats d’aquests tres colors.

L’autor de la Bobina és Xavi Badia, membre del taller de construcció plàstica La Gàrgola, de Cervera. Badia va ser veí de Sabadell una temporada, durant la qual va estar vinculat a diverses entitats, i és expert en construcció de bestiari, capgrossos i atrezzo de teatre.

La figura va ser modelada en fang, per després construir un motlle d’escaiola i positivar la Bobina en polièster i fibra de vidre, per tal d’alleugerir el pes i guanyar resistència als cops. El constructor també ha estat l’encarregat de reparar el Rodet, malmès després de 16 anys girant, per tenir-lo com nou per a la 17a edició del concurs de voltes.

La Colla de Bastoners de Sabadell donarà a conèixer el Rodet renovat i la seva germana, la Bobina, el divendres de Festa Major, a les 18 h, a la plaça de Sant Roc. “Volem deixar clar que, per a nosaltres, el Rodet i la Bobina no són només de la colla. Són patrimoni de la ciutat i volem compartir-los amb totes”, declara Rubèn Ramiro, president de l’entitat.

Author: Ajuntament de Sabadell

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.