Sardanes a La Mola

La Unió Excursionista de Sabadell comença curs amb sardanes a La Mola

L’entitat excursionista organitza la 64a edició d’aquest clàssic del calendari de tardor Comptarà amb la col·laboració de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits de Terrassa

La Unió Excursionista de Sabadell arranca nou curs amb noves propostes, activitats i excursions, i també amb els “clàssics” de tardor que des de fa anys marquen el calendari del centre excursionista. Un dels primers “clàssics” i que dona el tret de sortida al nou curs és la tradicional ballada de sardanes al cim de La Mola. Una activitat que arriba a la 64a edició i que se celebrarà el diumenge 17 de setembre, a les 11 del matí. En aquesta edició es tornarà a comptar amb La Cobla La Nova Vallès i com a novetat, amb la col·laboració de l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits de Terrassa.

L’Agrupació Excursionista Terra i Mar, una de les tres entitats que es van fusionar per crear la UES, va portar per primera vegada, l’abril de 1951, una cobla a La Mola per celebrar les noces de plata de l’entitat i, per primer cop en la història, es van ballar sardanes davant del Monestir de Sant Llorenç del Munt. Aquella activitat, que va aplegar unes 1.500 persones, va ser tot un èxit i es va pensar en instituir un aplec anual amb ballada de sardanes implicant a altres centres excursionistes. Malauradament, la iniciativa no va tenir l’èxit esperat i la ballada de sardanes no es va celebrar el 1952.

Però a partir de 1953 es va reprendre la idea inicial: celebrar la festa de l’Agrupació Excursionista Terra i Mar en un dels espais més emblemàtics del Vallès i incloure-hi una ballada de sardanes com tret diferencial cultural. I aquesta ha estat una de les activitats que ha seguit, any rere any, en el calendari de la UES. Tot un clàssic del calendari de l’entitat, que implica tot un repte pel sol fet de pujar tots els instruments a peu.

Ronda Vallesana
El següent gran clàssic de tardor del calendari de la UES és la Ronda Vallesana, que el 8 d’octubre arribarà a la 38a edició. Enguany torna al massís de Sant Llorenç del Munt, al vessant de llevant, concretament a l’entorn de Sant Feliu del Racó. Amb aquesta edició es vol retre homenatge als pagesos de la contrada, que amb les seves activitats agro-silvo-pastorals van saber posar en pràctica unes tècniques agrícoles que respectaven i mantenien la biodiversitat de la zona. A més dels al·licients paisatgístics que oferiran els dos recorreguts (el curt, de 16 km i 471 m de desnivell, i el llarg, de 22 km i 668 m de desnivell) es podrà veure i admirar diversos testimonis de l’activitat humana passada: forns de calç, barraques de pedra seca, marges de feixes de conreu, corrals per al bestiar… Alhora que donarà l’oportunitat de
reflexionar sobre l’estil de vida actual.

Les inscripcions de la 38a Ronda ja es poden fer per internet i, a partir del dilluns 18 de setembre, a la secretaria de la entitat (C. Salut, 14-16, de Sabadell).

Author: Sabadell Notícies

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.