S’incrementen les inspeccions de treball

S’incrementen les inspeccions de treball

Article de Ramón Fradejas Tècnic en Prevenció de Riscos Laborals

Porto més de 40 anys en la meva professió i mai havia vist tanta activitat de la Inspecció de Treball i Seguretat Social com fins ara.

S’ha emprès una campanya, que fins al moment arriba a 326 empreses, de Transformació de Contractes Laborals, per veure i garantir que aquests compleixin amb les ‘regles de joc’; és a dir, convenis col·lectius i/o legislació laboral., però si bé, i aprofitant la visita se li demana a les empreses un tema que va veure llum en aquest país el novembre de 1995 i que, per desgràcia, existeixen en l’actualitat moltes empreses que ho desconeixen, o no l’han pogut aplicar amb ple coneixement. És la famosa Llei de Prevenció de Riscos Laborals.

Fins al 93% de les empreses inspeccionades no compleixen amb la Llei de Prevenció de Riscos Laborals

Certament, el no compliment d’aquesta, a les visites efectuades per la inspecció dona com a resultat que fins al 93% de les empreses, no la compleixen i facilita encara més als inspectors realitzar actuacions d’ofici. En el millor dels casos la poden ‘Requerir’ perquè en el transcurs d’uns dies, l’empresa presenti tota la documentació, qüestió que no serà fàcil sense tenir res.

En sentit contrari, el problema radica en què, a més de tocar-nos la butxaca, haurem si o si, de posar-nos al dia amb la mateixa.

Analitzant aquesta situació, des de la meva experiència professional, és curiós que aquesta Llei, que va venir a substituir l’Ordenança General de Seguretat i Higiene en el Treball de l’any 1971, no ha quallat a  l’entramat empresarial, i molt més greu encara per a les PIMES, que la infinitat d’Assessors i Gestories Administratives, de les quals depenen moltes petites i mitjanes empreses, tampoc assessoren correctament els seus clients, per manca de temps o desconeixement.

L’única cosa que us recordo, a tots aquells que teniu una empresa o sou autònoms amb empleats, és que s’ha de complir i que el no compliment de la Llei de Prevenció i Riscos Laborals, implica sancions que van des dels 2.046€ fins a 819.780€. Tenint-ho en compte solament des del punt de vista de la part administrativa laboral, sense tractar altres temes com són l’ordre civil i penal.

Els motius d’anàlisis que han influït en el NO compliment d’aquesta Llei de Prevenció de Riscos Laborals poden ser molts, però avui i ara no els analitzarem i ho deixarem per a un proper artícle.

Ànim doncs si no volem passar un mal nadal.

 

Author: Catalunya Directe

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada